Návštěva Kirky, která má šanci sama dýchat a jíst

 

Tohle je moje kamarádka Soňa, její dcera Kirka a táta Kuba. Se Soňou se známé od dětství, prochodily jsme spolu slovenské a rumunské hory, procestovaly Mongolsko a společně (ne)vylezly na Elbrus. 

Když se Soně narodila Kirka, všichni jsme věděli, že to bude jiné. Pokud by přišla na svět před deseti lety, už by nejspíš nebyla mezi námi. Ale dnes jsou doktoři opravdu schopni dělat větší zázraky, než kdy dřív, léčí neléčitelné, operují neoperovatelné. Například umožnily život Kirce, která měla srostlý jícen s průdušnicí. První rok strávila Soňa i s Kirkou z velké části v Motole, čekalo ji několik operací a Soňu i Kubu smíření s tím, že je zapotřebí mnohem víc žít v přítomností, protože nikdo si netroufne odhadovat. 

Kirka nemůže jíst normálně a musí dostávat tekutou stravu sondou do břicha.

Kirka nemá funkční hlasivky, takže nemůže mluvit a učí se znakovat.

Krika má trachemoskopii (takovou dírku v krku), aby mohla dýchat.

A přes to všechno je to úžasná a veselá dvouletá holčička. 

Ale jsou to právě její rodiče, kteří mají největší obdiv nás všech kamarádů. Ani v nejmenším si neumíme představit, co prožívali a prožívají a všichni před nimi musíme jen tiše smenknout.

Cesta za životem, který je pro nás samozřejmostí

Krika má teď před sebou reálnou šanci, že by se kvalita jejího života mohla výrazně zlepšit. Čeká ji náročná operace v Londýně, která je velice drahá a pojišťovna nemůže uhradit všechny náklady s tím spojené. Proto její rodiče vytvořili stránky na facebooku a instagramu, kde můžete Kirky příběh sledovat a přispět, pokud je to ve vašich silách. A já vám všem předem za celou tuhle úžasnou rodinu nesmírně děkuji.

 
 
Hana Bradkova