Pět faktorů, které ovlivní atmosféru snímků focených u vás doma

 

Když si prohlížíte moje portfolio, možná si všimnete, že fotografie focené u vás doma se dost často liší barvou, kontrastem a celkovým vyzněním. Některé působí vzdušným a světlým dojmem, jiné jsou tmavší a dramatické. I přesto, že používám stejnou techniku a často i stejný postproces. Jaké jsou tedy faktory, které můžou ovlivnit výsledné vyznění fotek?

1 . Barevnost prostředí

To, jaká barva převládá na vašem nábytku a stěnách, bude mít zásadní dopad na celkové vyznění snímku. Pokud mají vaše místnosti barevné či přímo tmavé stěny, znamená to, že i pozadí většiny fotek bude mít tuto barvu, která se pak nezřídka odráží i na vás a vaše oblečení. Tmavé barvy pohlcují světlo, a proto se budu snažit fotit vás blíže oken, abychom ho měli dost. Naopak bílé stěny, světlé dekorace a nábytek budou působit vzdušnějším a lehčím dojmem i v případě, že je váš byt malý a na první pohled stísněný.

Na těchto dvou fotografiích je vidět, jak atmosféru výsledného snímku výrazně ovlivňuje barva stěn

2. Velikost oken

Asi nejdůležitější faktor, který ovlivní světelnost fotek, je počet oken a jejich velikost. Pokud máte velká okna přes většinu stěny a široké francouzské dveře, budou vaše fotky prosvětlené i za špatného počasí. Naopak úzká okna ve starší zástavbě zase poskytnou dokonalé světlo pro intimní, kontrastní fotografie. Během focení v těchto prostorech se snažím fotit právě poblíž oken, abych využila krásný kontrast světla dopadajícího na postavy a stínu za nimi.

Počet a velikost oken zásadně určí celkovou světelnost snímku

3. Výhled z okna

Možná máte sice veliká francouzská okna, ale váš být působí tmavým dojem. Může to být i tím, že okna vedou do zarostlé zahrady s vysokými stromy nebo do úzké ulice, na jejíž druhé straně je opět vysoký dům. Naopak okna směřující do prostoru a na osvětlenou část zahrady pustí dovnitř mnohem více světla. Pokud je za okny hodně zeleně, na kterou svítí slunce, je možné, že se bude zelinkavá jemně podepisvat i na celkovém nádechu fotografií. Stejně tak pokud bude venku čerstvě nasněženo, získá prostor mnohem více světla. Krásné světlo z tohoto pohledu dostaneme ze střešních oken, které ze svého principu směřují na nejsvětlejší místo venku a to je nebe.

Výhled do zeleně hraje v tomto snímku důležitou roli a ovlivňuje, jak na nás celkově fotka působí

Světlo ze střešního okna bývá dramatické a kontrastní

4. Oblečení

Často se mi stává, že si maminky především po porodu chtějí obléknout tmavé oblečení s dovětkem, že černá zeštíhluje. To může být pravda, nicméně já tmavou barvu na domácí focení nedoporučuji. Vrhá totiž nelichotivé tmavé stíny na všechny postavy kolem včetně miminka, kterého drží maminka v náruči. A i když budete mít světlý byt plný slunce, černá na vašem oblečení dodá fotkám pochmurný vzhled. To samé ale platí, pokud si vezmete výrazné barvy, třeba červené šaty. Červená se opět bude odrážet na vaše děti, které budete mazlit v náručí, a jejich pleť pak získá nepřirozený nádech. Pro nejlepší výsledek proto doporučuji se oblékat do neutrálnějších a světlejších barev, ale pokud se lépe cítíte v barevném oblečení, rozhodně si ho na focení vemte.

Zvolné barvy oblečení a interiéru budou mít zásadní dopad na celkové ladění snímku

Focení novorozenců u vás doma

5. Počasí

Jestli je venku zataženo nebo slunečno má zásadní vliv na vyznění fotky a na to, kam vás během focení postavím. Spoléhám se totiž pouze na přirozené světlo a je pro mě důležité, abych ho na fotografiích měla co nejvíc. Pokud uvidím, že slunce dopadá přímo do pokoje, budu se buď snažit paprsky využít ve svůj prospěch, nebo vás poprosím o zatažení žaluzií v případě, že světla bude už příliš. Když je venku zamračeno, přiblížíme se zase během focení co nejvíc oknům, abychom využili to světlo, které máme. Záleží také na ročním období a denní době, kterou pro focení zvolíme. Ale pokud není úplná tma a máte alespoň jedno okno k dispozici, vždycky se dá vyfotit kouzelná série fotografií.

Sluneční paprsky dopadající do pokoje umocní útulnou a teplou atmosféru interiéru

Vidíte tedy sami, co všechno tedy může celkové vyznění fotky ovlivnit. Uvědomte si ale, že nic není dobře nebo špatně. Během focení se může měnit počasí a také fotíme v různých místnostech, které na nás působí zcela jiným dojmem. A já nesmírně ráda fotím v bytech, které na první pohled můžou působit nefotogenicky či tmavě, protože takové prostředí často vyústí v úžasně kreativní a působivé fotografie, které bych jinde nevymyslela. 

Pokud i vy chcete objednat na focení u vás doma a zaznamenat váš příběh, udělejte to hned. Žádný dům ani byt není moc tmavý nebo moc světlý. Každý je váš tím nejlepším možným způsobem.

Těším se, až se společně v tom vašem potkáme.

 
Hana Bradkova