Kompozice (nejen) pro začátečníky: Pravidlo třetin a zlatý řez

 

Pokud jste se nedávno ponořili do fotografických vod (a nebo v nich nějaký ten rok už plujete), určitě jste hned přišli na to, že najít správnou kompozici vašeho snímku není jen tak. A že opravdu nemůžete umístit váš předmět pokaždé do středu snímku s tím, že je to prostě sázka na jistotu. Není. Centrální kompozice má svůj smysl, ale rozhodně ne vždy, a existují spolehlivější kompoziční techniky, které je dobré se naučit používat, když v kompozici trochu tápete. Jedním z těch nejzákladnějších je pravidlo třetin a zlatý řez. Jsou to dvě trochu rozdílné věci a v následujícím článku se na ně zblízka podíváme.

 

Pravidlo třetin a zlatý řez jsou principy používané v umění k vytvoření vizuálně přitažlivých kompozic. Tyto proporce jsou esteticky velmi příjemné pro naše oči a lze je nalézt nejen na mnoha uměleckých předmětech (obrazy, fotografie, design), ale také v architektuře a v přírodě. Umělci oba principy používají k dosažení podobných cílů, ale jejich základ je trochu odlišný.

 

Pravidlo třetin

Toto pravidlo asi znáte. Je to bezesporu nejoblíbenější a často „bezpečné“ vodítko pro většinu začínajících fotografů. Princip je založen na rozdělení scény dvěma horizontálními a dvěma vertikálními úsečkami, vytvářející síť devíti stejných obdélníků, případně čtverců. Důležité prvky by pak měly být umístěny v blízkosti těchto linií nebo v bodě křížení, což vede k vyváženější a zajímavější kompozici. Použitím pravidla třetin se vyhneme umístění horizontu doprostřed snímku a také středové kompozici, která, pokud není použita záměrně a promyšleně, často může působit nezajímavě a nudně. Je na vás, do jakého ze čtyř průsečíků umístíte svůj hlavní objekt, pro naší západní kulturu se považuje ten levý horní za nejvíc atraktivní.

 

Zlatý řez (nebo zlatý poměr)

Možná máte pocit, že umění a matematika zrovna nejdou ruku v ruce, ale právě v tomto pravidle (a nejen v něm) si krásně notují. Už na klasických obrazech můžeme hledat kompozice vytvořené ve „zlatém poměru“.

A co vlastně znamená? Představte si delší stranu fotografie jako úsečku, kterou rozdělíme na dvě části, kde poměr celé délky k delší části je stejný jako poměr delší části k té kratší. Tento poměr je přibližně 1:1,618. Můžete si váš snímek také rozdělit na obdélník a čtverec právě v tomto poměru. Když budete tento vzorec opakovat a vzniklý obdélník opět stejným způsobem rozdělíte,  vznikne vám nakonec jakási spirála, která kopíruje zákonitosti některých přírodnin jako jsou ulity plžů nebo třeba rozvíjející se list kapradiny. Stejně jako pravidlo třetin, které můžeme vidět jako jakýsi zjednodušený zlatý řez, nám říká, abychom umístili relevantní objekty a prvky kompozice podél dělících čar nebo v jejich průsečících.

 

Zdá se vám to příliš složité? Nevadí. Důležité je vědět, že pravidlo třetin rozděluje prostor na třetiny, zatímco zlatý řez se opírá o matematický poměr. Oba principy jsou však používány k dosažení podobných cílů, tedy vytvoření vyvážené a vizuálně přitažlivé kompozice.

 

Abyste mohli tato pravidla aplikovat, nemusíte samozřejmě během focení nic složitě počítat. Používejte je spíš pocitově a rozhodně na nich nelpěte, pokud pro vaši kompozici nedávají smysl. Už v náhledu většiny fotoaparátů si můžete zapnout mřížku, která vám snímek dělí na třetiny, což vám může sloužit jako užitečné vodítko. A vaši kompozici pak můžete velice efektivně zkontrolovat také v Lightroomu. Pokud použijete funkci ořez, primárně uvidíte síť dělící snímek na třetiny. Vy můžete jednoduše klávesou „O“ měnit různé sítě a vyzkoušet si další možnosti, které vaši kompozici ozvláštní.

Zlatý řez

Pravidlo třetin

 

Zlatá spirála

Diagonální linie

 

 
Hana Bradkova