Co si obléknout na focení u vás doma

 

Sezóna focení u vás doma je v plném proudu a vy se mě často ptáte, jaké oblečení zvolit, aby fotografie vypadaly co nejlépe. Za mě je rada jednoduchá – vyberte si nadčasové oblečení, ve kterém se budete cítit dobře a které vám bude opravdu slušet. Chápu ale, že často tápete a nevíte, co si pod tímto vágním termínem představit. Proto jsem se rozhodla sepsat článek, kde nasdílím svoje zkušenosti a doporučení.

Velkou výzvou focení doma může být světlo. A pokud ho je zrovna ten den málo, snažím se, abych fotky zesvětlila nejrůznějšími způsoby. Jedním z nich je právě barva oblečení. Doporučuji proto svým klientům sáhnout po světlých, neutrálních barvách a vyhnout se tmavým tónům a černé obecně. Fotky poté můžou působit příliš tmavě a kontrastně.

Pokud ale máte rádi barvy, rozhodně to neznamená, že se jim na focení máte vyhnout. Právě naopak. Doporučuji barvy sladit podle možností a vybrat maximálně dvě výrazné, které se budou opakovat. Zbytek oblečení zvolte v neutrálních tónech. To samé platí se vzory, které je dobré používat umírněně. Pokud si například maminka vezme šaty s výrazným motivem, ničemu to nevadí, naopak. Je ale dobré poté obléct zbytek rodiny do více méně jednobarevných kombinací odstínů, které s maminkou ladí.

Maminkám obecně doporučuji, aby se nebály vzít na sebe hezké a zajímavé oblečení, nejlépe šaty či pěknou halenku, a podle sebe poté sladily zbytek rodiny. A ještě jedna poznámka k barvám – jestliže si budete chtít fotografie vytisknout a pověsit na zeď, možná oceníte, aby barevnost fotografií ladila s vaším interiérem.

Pokud za vámi přijedu fotit malé miminko, nejlépe vynikne, když ho oblečete co nejjednodušeji. Doporučuji  zvolit pouze bodyčko buď jednobarevné nebo s pěkným jednoduchým vzorem. Miminko ale můžeme zabalit i do pěkné dečky nebo plíny nebo ho fotit pouze v plenkách.

Pokud si před focením u vás doma stále nejste jistá, jakou kombinaci zvolit, vůbec se s tím netrapte. Není nic jednoduššího, než na místě vámi vytipované oblečení prodiskutovat či během focení několik outfitů vyzkoušet.

 
Hana Bradkova