Pět tipů, jak fotit na přímém slunci

 

Miluji zlatou hodinku. Ať je ráno nebo večer, vždycky se na ni těším. Slunce je blízko nad obzorem a umožní mi vytvořit fotografie zalité oranžovým sluncem. Klientům to na nich většinou sluší a v obličeji se jim od zelené trávy neodráží šedivé stíny. Ale někdy člověk nemá na výběr. Zejména teď, kdy jsou dlouhé dny, děti chodí spát ještě před západem slunce a my často musíme fotit ještě v době, kdy je sluníčko poměrně ostré. Ale když se naučíte hledat vhodná místa na focení i v přímém slunci, dá vám to neuvěřitelnou svobodu tvořit krásné fotky nehledě na to, jak vysoko je slunce nad horizontem.

Jak tedy vytvořit dobré snímky i během letního dne?

1. Umístěte svůj objekt do stínu - to je asi hlavní zásada, kterou nic nepokazíte. Ale není stín jako stín. Hledejte takové místo, kde za postavou nebude velké plocha ozářená sluníčkem - hustý keř, tmavý les, zeď, skála. Tedy pokud pozadí bude tmavé a tvář obrácená ke světlé obloze. Stín pod stromy a na trávě je ošemetný v tom, že obličeje vašich klientů budou mít zelený nádech. Nebo vám slunce probleskující skrz stromy na postavách vytvoří nepřirozené fleky. Tyto detaily jdou sice v postprocesu upravit, ale je to zdlouhavý proces, který často nepřinese kýžené výsledky.

Rodinné focení v přírodě

Focení za přímého sluníčka. Klienty jsem si postavila na kraj lesa, aby neměli na obličeji stíny, a zároveň jim slunce svítí do zad.

2. Hledejte světlé odrazové plochy - Abyste se vyhnuly právě nepřirozeným barvám v obličeji, postavte si svůj objekt do stínu na světlou plochu - chodník, silnici nebo na okraj lesa, který není příliš zelený. Pokud máte poblíž bílou zeď nebo světlou budovu, máte částečně vyhráno. Právě tyto stěny slouží jako přirozená odrazová plocha, která na tváře lidí bude vrhat rozptýlené a velmi lichotivé světlo. Vůbec, ve městě se fotí relativně dobře i během slunečného dne. Dejte jen pozor, aby budovy byly namalovány světlou a přirozeně vypadající barvou.

Rodinné focení ve městě

Maminku se synem jsem fotila uprostřed letního dne. Postavila jsem je do plného stínu do dveří dílny. Slunce, které se odráží od okolních budov, ozařuje lichotivě jejich obličeje.

3. Používejte manuální režim a foťte do rawu - Během ostrého sluníčka je opravdu důležitější správně exponovat. Snadno se vám totiž stane, že budete mít fotografie plné přepalů, které již nejdou v postprocesu eliminovat. Já proto raději fotky mírně podeexponuji, abych zachovala stíny, a během úprav zesvětlím ta místa, která potřebuji. Zároveň někdy pomůže fotit na velmi nízkou clonu, která ostré světlo trochu změkčí.

Rodinné focení ve městě

Snímek je focený uprostřed letního dne. Náves za mnou vrhá dostatečné světlo na hlavní postavu. Probleskující slunce jsem využila k tomu, abych ji zdůraznila.

4. Foťte v protisvětle - Já fotím v protisvětle většinu fotek, protože se mi líbí krásná světelná kontura, která se vytváří kolem postav. A sluneční paprsky vždycky přichází z určitého směru. Jestliže tedy fotíte na přímém slunci, svoje klienty k němu umístěte zády. Pokud máte pocit, že je slunce přímo nad vámi, pomůže vám, když budete sledovat stíny na zemi.

Foceni během slunečného dne

Snímek focený na místě, kde není žádný stín. Fotografii jsem tedy mírně podexponovala a fotila v protisvětle. Světlý písek i budovy kolem nevrhají nepřirozené barvy do obličejů.

5. Hrajte si se stíny - Přímé slunce a ostré stíny můžete využít velmi kreativně. Postavte svůj objekt napůl do slunce, hrajte si se slunečními skvrnami k zdůraznění detailů nebo naopak použijte paprsky, které proudí skrz stromy. Taková hra se světly ale není vždy snadná, vyžaduje určitou fotografickou zručnost a zkušenost, ale s trochou cviku ji určitě zvládnete a vytvoříte tak krásné, umělecké fotografie. Zejména ve chvíli, kdy je převedete do černobílé.

Lifestylové rodinné focení v exteriéru

Maminku s dcerou jsem fotila ve chvíli, kdy slunce bylo vysoko nad obzorem. Využila jsem přímé světlo, které ozařuje obličeje a zdůrazňuje emoci a vztah mezi oběma postavami.

Spoustu chyb a nedokonalostí můžete upravit v postprocesu. Když se ale klienti mračí do sluníčka, jejich obličeje jsou přesvětlené nebo v nich jsou nelichotivé ostré stíny, neuděláte s tím vůbec nic. Naučit se hledat dobrá místa na focení i v nejméně příznivých podmínkách chce čas. Proto se nebojte vyrazit s foťákem a v pravé poledne a zkoušet, co bude fungovat vám.

Světlo je důležitým aspektem, který dodává fotkám emoce. A zlaté světlo je umí ještě umocnit. Je ale spousta dalších věcí, na které je třeba nezapomínat během lifestylového focení a díky kterým docílíte působivých fotografií za jakéhokoliv počasí.

Tak doufám, že vám tyto tipy budou připadat užitečné a že je využijete během dalšího focení.

 
Hana Bradkova