Jak barevnost oblečení ovlivní výsledné fotografie

 

Jako fotografky určitě moc dobře víte, že barevnost oblečení hraje velmi důležitou roli v tom, jak divák bude výslednou fotografii vnímat. Když lidé uvidí vaše fotky, které na ně působí pozitivně a harmonicky, snadno z toho usoudí, že umíte skvěle fotit - což samozřejmě může být pravda, ale taky nemusí. Z čistě marketingového hlediska jsou pro vás proto dobře sladění klienti, kterým to na fotkách sluší a ladí i s vybranou lokalitou, skvělou reklamou. 

Jak toho ale docílit?

Nejprve si pojďme trochu říct, co znamená dobře ladící oblečení. Dřív se na focení doporučovala bílá trička a džíny, dnes zase frčí přírodní tóny a neutrální barvy. Ani jedno není dobře nebo špatně, protože je zapotřebí vzít v potaz kontext - tedy nejen barvy oblečení všech členů, ale i okolního prostředí, světlo, roční období a v neposlední řadě styl a charakter samotných klientů. Obecně vypadá dobře, pokud si klienti vyberou plus mínus tři barvy, které se opakují na oblečení jednotlivých členů a z nichž jedna barva je výraznější - více se můžete dočíst v tomto článku. Což je ale trochu zjednodušující rada, protože důležité jsou samotné odstíny, které klienti zvolí.

Na jaké kombinace si tedy dát pozor v různých ročních obdobích?

Jaro - Příroda na jaře hýří všemi barvami a hlavně sytě zelenou. Rozkvetlé louky jsou plné růžových, fialových a červených květin. Právě pastelové odstíny v těchto tónech vypadají na jaře skvěle. Zatímco například fialová je doplňková barva zelené a tvoří zajímavý kontrast, kombinace modré a zelené není úplně vhodná. Klienti pak budou celkově působit do modrozelena a to rozhodně není pro pleť lichotivá barva. Zároveň hořčicová, cihlová a hnědá se k jarním pastelovým tónům příliš nehodí. Ale - záleží také na lokalitě. Je něco jiného, pokud budete v rozkvetlé louce nebo na kraji smrkového lesa, kde zeleně příliš není. 

Léto -  Především v pozdním létě už zelená ztrácí místy na intenzitě a na některých místech se tráva barví do žluta. V takový lokacích fotím velmi ráda. Prostředí působí neutrálněji, a proto s ním bude ladit větší paleta barev. Například modrá, která je doplňková barva žluté a oranžové, se suchými travinami a zralými poli obilí bude vypadat skvěle. Stejně jako výraznější přírodní barvy. Pokud ale obléknou klienti velmi neutrální a světlé barvy, mohou snadno v takovém oblečení působit nevýrazně, zejména pokud jsou sami světlovlasí. 

Podzim - V říjnu najdete na stromech celou paletu krásných barev. A pokud si klienti zvolí přesně tuhle škálu na své oblečení, budou  fotky vypadat skvěle. Od hnědé přes béžovou, oranžovou, hořčicovou, olivově zelenou a tmavě červenou. Naopak pastelové barvy jako fialová a růžová nejsou pro podzimní dny ideální.

Zima - Pokud budete fotit na sněhu, nebojte se výraznějších a tmavších barev, které budou působit kontrastně a nebudou splývat s pozadím. Zachumlejte klienty do svetrů a čepic a místo bundy si vemte si kabáty. Pokud venku sníh není a příroda venku je šedivá a nevýrazná, rozzařte ji oblečením světlých nebo výraznějších barev, opět v rámci možností sladěných s jednotlivými členy rodiny. 

A sytějších barev jako je červená, modrá nebo zelená se nebojte, pokud budete fotit ve městě. To vám nabídne široké možnosti barevných kombinací, světla a stínů, kde jednobarevné, ale výraznější oblečení krásně vynikne. Důležitou roli také hraje světlo a to,  na jakou denní dobu naplánujete focení. Zejména při focení těsně před západem slunce je světlo extrémně oranžové, a zeleň tak není příliš výrazná. 

Výše popsané rady vycházejí z mojí zkušenosti a vkusu a věřím, že spousta lidí bude smýšlet jinak. A to je v pořádku. Důležité je, abyste prezentovaly takové fotky a barevné kombinace, které se líbí  vám, a najdou si k vám cestu takové rodiny, které váš vkus oslovuje. Určitě stojí za to klienty dopředu správně připravit a pomocí uvítacího e-mailu, brožurky, nástěnky na pinterestu nebo odkazu na článek dát základní doporučení, jak se na focení nejlépe obléct, aby fotky vypadaly tak, jak se prezentujete. Vám to může připadat zřejmé, ale klienti uvítají konkrétní rady a tipy.

Takže co dělat, když jste platící klienty dopředu náležitě poučili a přesto přijdou oblečeni tak, že se vám to nelíbí? Vůbec nic. Jen si fotografie nedávejte do svého portfolia. A čím víc budete fotit, tím víc se uvědomíte, že oblečení není to hlavní. Časem získáte jistotu a budete umět vyfotit skvělé fotky rodin, které spolu zdánlivě neladí, protože budete lépe rozumět dalším prvkům ve fotografii jako je světlo a kompozice.  A  provedete diváka fotografií tak, aby se soustředil na to, co chcete ve skutečnosti zachytit - to je mimo jiné schopnost, kterou důkladně probírám v kurzu Kouzlo vědomého focení.

Dejte klientům rady, jak oblečení může vypadat dobře, ale uvědomte si, že ne pro každého je to tak důležité. Klienty kvůli tomu zbytečně nestresujte a během focení se spíš zaměřte na to, abyste dokázaly vyfotit rodiny před vámi takové, jaké opravdu jsou, klidně v oblečení, které vůbec neladí.