Jak vybrat techniku na lifestylové domácí focení

 

Jestli se chcete ponořit do světa fotografování rodin v domácím prostředí, máte mou velkou podporu. Pro mě se teď jedná o jeden z nejoblíbenějších druhů focení. Když jsem ale začínala a neměla tu správnou techniku, bylo to přesně obráceně. Nervozita a stres, jestli fotky vyjdou, protože byt bude moc tmavý, jestli miminko bude spolupracovat, jestli prostředí bude dostatečně zajímavé. Dnes něco takového vůbec neřeším. A myslím, že právě koupě vhodného foťáku a objektivu v tom hrála zásadní roli.

Focení doma? Bez správné techniky se zapotíte

Svoje první focení miminka doma jsem nafotila s obyčejnou zrcadlovkou Canon 100D a s pevným objektivem  Canon 50 mm f/1,8. Naštěstí to bylo focení zdarma a pro kamarády, takže počítali s tím, že fotky nemusí být perfektní. Ale já jsem se při tom hodně zapotila. Tento objektiv je poměrně levný, skvělý na portréty, ale už ne tolik na reportáže. Pořád jsem se s ním tiskla ke zdi, aby se mi moji klienti do hledáčku vůbec vešli. Navíc jsem je musela postavit opravdu hodně k oknu, abych využila co nejlepšího světla. Ale jakmile jsme chtěli fotit na posteli, která už stála dál, byl to trochu malér. Záběry byly rozmazané, a když jsem zvýšila ISO, opravdu hodně šuměly. Můžete tu tři z nich vidět na ukázku.

Fotky vlastně nedopadly tak špatně. Našla jsem tam asi 30 povedených fotek, které se klientům moc líbily a o mém stresu neměli ani potuchy. Ale pro mě to focení byl trochu nechtěný adrenalin.

Lifestylové focení u vás doma
 
 

Celkově jsem tak narazila na dva zásadní problémy, s nimiž jsem nemohla nic moc dělat:

  1. I při nízké cloně byly fotky moc tmavé, zvýšené ISO přidávalo šum a čas musel být dostatečně krátký, aby nikdo nebyl rozmazaný. 

  2. Do těch pokojů v panelákovém bytě jsem se s padesátkou prostě nevešla.

Doufala jsem trochu, že i se svou levnou výbavou můžu fotit krásně. Že prostě focení je hlavně o hledání a nacházení správných úhlů a světla. A vlastně jsem si to i potvrdila, ale nestálo mi to za to. Musela jsem pak postupně sáhnout do peněženky a koupit lepší techniku.

Pokud tedy chcete fotit rodiny doma, malá miminka v náručí rodičů a detaily, které krásně dotvoří atmosféru focení, doporučuji mít široký, světelný objektiv a fullframe zrcadlovku, kde se nemusíte bát zvýšit ISO. Ušetříte si tak stres a získáte jistotu ve své vlastní výsledky. Ukázku z jednoho takového focení najdete zde.

Lifestylové focení u vás doma
Lifestylové focení u vás doma
 
 

Já na domácí focení nenosím nic jiného než Canon 6D II a objektiv Sigma Art 35 mm f/1,4. Blesk, plátna ani propriety nepotřebuji. Všechno, co k focení použiji, najdu u klientů doma. Moje minimalistická výbava mi umožňuje být velmi flexibilní a kreativní a soustředit se na zachycení přesně toho, co mě baví nejvíc - křehkého miminka, lásky rodičů a jedinečného vztahu, který právě vzniká.

Lákalo by vás mít také fotky vás a vašich dětí na oblíbeném gauči u vás doma? Nebo si chcete prostě vyzkoušet lifestylové focení na vlastní kůži? Pokud ano, neváhejte mě kontaktovat a ráda vás poznám osobně!