Kde najít klienty pro lifestylovou rodinnou fotografii?

 

Někde jsem četla, že pro každého klienta se najde fotograf.  A platí to samozřejmě naopak. Ale už na začátku je dobré se smířit s tím, že ne každý může být váš klient a vaše práce se všem lidem prostě líbit nebude.  Zároveň ale všichni víme, že ani náš vkus není daný, naše názory na estetiku se v průběhu let trochu mění, podléhají trendům a našemu vlastnímu rozvoji.  Změna preferencí je totiž přirozenou součástí našich životů. Pojďme se na to podívat podrobněji. 

Lifestylové rodinné focení v exteriéru

Vychovejte si svoje klientky

Pokud sledujete na sociálních sítích spoustu fotografek, které fotí lifestyle, snadno podlehnete iluzi, že tam venku je ohromná konkurence a všichni jsou lepší než vy. Ale věřte mi – spousta vašich klientek tam poslušně čeká, až vy je svou tvorbou oslovíte. Jen to ještě neví. Mnoho z nich totiž o existenci lifestylové fotografie nemá ani potuchy, a proto si je musíte „vychovat“. Když jim pomalu budete představovat svoji tvorbu tak, aby konceptu lifestylové fotografie porozuměly, získáte si je. Může to zabrat nějaký čas a ne vždycky se to povede, ale pokud budete svoje fotky fotit s láskou a tak je i prezentovat, lidé to poznají.

A kde takové klientky hledat? Jestliže fotíte rodiny, většinou jsou to maminky, které rodinné focení organizují. Myslím si, že právě ony mají šestý smysl na to, aby poznaly, s kým mají tu čest. Zaměřte se tedy ve své marketingové strategii přímo na ně, ale buďte stále sama sebou. Využijte nejprve osobních kontaktů, které jste za svůj život nasbírala, a nebojte se přijít se zajímavými nápady. Maminky se sdružují všude možně, můžete proto oslovit školky, dětská centra nebo kavárny. Možná vám v duchu pomůže, když si vaši ideální zákaznici vizualizujete – jak vypadá, kde pracuje, jaké má vzdělání, co jí baví a vůbec, o čem byste si povídaly, kdybyste se sešly na kafe. A potom bude pro vás mnohem snazší ji vaší tvorbou oslovit.

Když se budete prezentovat upřímně, svým stylem, budete uvěřitelná. Vaši zákazníci pak nepocítí z fotek zklamaní, protože dostanou přesně to, na co jste je připravila. A příprava potencionálního klienta je důležitou součástí vaší sebeprezentace.

Lifestylové rodinné focení u vás doma

Když se zamyslíte nad tím, co jsem psala výše, pochopíte, že vaší klientkou může být vlastně kdokoliv.  Pokud se jí vaše fotky nebudou líbit hned, třeba k nim časem dozraje, protože vy sama je budete umět lépe prezentovat. A když ne, i to je dobře. Jak jsem psala na začátku – každý si najde svého fotografa, ale ne každý je právě váš ideální klient. Nezapomínejte ale na to, že se jim za nějaký čas klidně může stát.

Kamarádi ze školy, kteří vás na začátku sledovali, aby vás podpořili, se třeba za pár let promění v klienty milující vaši práci.

Vybudovat si klientelu je těžké a jde to ruku v ruce s tím, jak se vyvíjí váš styl a zkušenosti. Ze začátku možná budete muset fotit i ty zákazníky, kteří úplně neodpovídají vaší fotografické vizi, ale je to normální. Berte to jako zkušenost, která vás posune a pomůže vám být zase o krok blíže k tomu, stát se tou sebevědomou fotografkou, která zná svůj styl a umí ho lidem správně nabídnout. A která bude vědět, jak vytvořit fotky plné emocí.

IMG_0550.jpg

Pokud sama stále tápete nad svým portfoliem a nevíte, jestli se vaše tvorba ubírá správným směrem, můžeme si spolu o tom popovídat v rámci mentoringu, který pro rodinné fotografky nabízím.

A hodně jsme se také bavily o pojetí vlastní tvorby a stylu s fotografkami během mého mastermindu “U vás doma” zaměřeného na lifestylovou fotografii v interiéru.

Přeji vám spoustu spokojených klientů, kteří vaši tvorbu budou milovat přesně takovou, jaká je.